Vi i klasse 4PÅBA var på teater og så forestillingen ”Frykten”. Vi fikk som oppgave å drøfte om stykket er aktuelt i dag og om jeg mener det når ut til ungdom på min alder.
”Rogaland Teater presenterer med Frykten, et eventyr som ligger tett på dagens
virkelighet. I det følgende ønsker vi å gi deg noen ledetråder inn i forestillingen og
hvordan teaterforestillingen kan integreres i undervisningen og generere samtaler
og elevaktivitet.
Maktens menn og kvinner har trukket seg tilbake til et idyllisk lite landsted på en øy. Her
skal de, vernet fra det hektiske politiske liv, meisle ut et program som skal forandre en hel
nasjon. Noen ser det som begynnelsen på en ny æra, andre som slutten på sitt politiske
liv. Spillet er i gang, terningen er kastet. På Rogaland Teater blir sommerøya til en fryktens
øy. Det politiske spillet blir en kamp på liv og død.
Sjangerstudium og mediaanalyse
Frykten bruker grøssersjangeren for å generere en diskusjon rundt maktbegrepet generelt
og norsk klimapolitikk spesielt. Grøsseren kan vi spore i litteraturen fra romantikken og
helt frem til dagens spenningsspekkede bestselgere. Sjangeren er også kjent fra filmens
verden.”
- - ”Hentet fra nettstedet www.rogaland-teater.no (07.09.2010)”
Jeg mener at stykket er aktuelt i dag fordi det snakkes om den globale oppvarming. Hvordan den kan påvirke våres neste generasjoner. Hva skjer når olja tar slutt? Det blir utrykket om hvor viktig det er å tenke på fremtiden. ”Hva er gleden med å få barn når man ikke tilrette legger dens fremtid” ble det sagt under stykket. Stykket er en grøsser, og på den måten fanger den lett seernes oppmerksomhet. Når stykket er så spennende, er det lettere å få med seg budskapet stykket prøver å fortelle. På den måten fanger stykket også de yngre, og man blir mer engasjert. Blir litt ”action” fylt og dermed får man eg følelse som lik kan sammenlignes med en kinoopplevelse.
Mange av effektene som blir brukt, er knuttet opp mot filmverden. Effekter som ”zooming” inn og ut av bildet, er med på å sette opp en følelse på hvordan det i virkeligheten egentlig skulle sitt ut. Lysbruken som skaper dag og natt er en viktig effekt. Det at stykket blir lagt opp til å virke så troverdig som mulig, er en vanskelig jobb. Jeg syns dette ble gjort veldig bra. Selvfølgelig blir det litt overdrivelser her og der, men måten alt ble gjort på var veldig fengende. Hadde det ikke vært for skuespillernes egenskap til å snakke for et publikum, hadde man fått et helt annet syn på stykket. Det virke så vannvittig normalt ut når de snakker. Det er som om fortellingen eller replikkene blir tatt på sparket, som om de lager manuset selv akkurat der og da.
Budskapet blir lett oppfattet ved hjelp av action, komedie, effekter og virkemidler. Man kan kjenne seg igjen i de forskjellige karakterene og situasjonene. Alt dette er med på å skape en gjennomført opplevelse og et fornøyd publikum. Dette blir også gjerne en tankevekker til publikum og andre.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar