Særemnet



Ukene før vinterferien skulle vi alle ha en presentasjon av den fryktete oppgaven, særemnet. Oppgaven var i og for seg bra, vi skulle ha en presentasjon på 10-12 min om en problemstilling til boka.

Problemstillingen var vanskelig å finne fra starten av. Samtlige fikk utsatt fristen for å finne en problemstilling, som kan være et tegn på at mange hadde det samme problemet. Jeg fant først en problemstilling som kunne ta for seg dette med barnets oppvekst, skildring av miljøet osv. Etter litt research fant jeg fort ut at dette skulle bli vanskelig. Det var når jeg lette etter sekundærlitteratur jeg fant den endelige problemstillingen, "Hvilke språklige virkemidler finner vi i romanen "Populærmusikk fra vittula"?". Da gikk det opp et lys for meg om hva jeg kunne ta med i powerpointen. Det å snakke om virkemidler som satire, humor, skildring og den tospråkligeheten var midt i blinken!

Opplevelsen av særemnet har vert greit. Litt skremt i starten av det å ikke finne en problemstilling, men etterhvert som jeg fant èn som passet meg godt, var jobben plutselig mye lettere. Vi fikk mye tid på skolen til å jobbe med oppgaven. Det jeg syns var bra, var at vi fikk jobbe hjemme med oppgaven, da fikk jeg effektivisert arbeidet mye mer.

Når jeg skal vurdere resultat, har jeg ikke noe resultat å dømme ut ifra. Det jeg kan si er at jeg fikk lagt vekt på det viktige i denne boka og fikk lagt det frem på en ordentlig måte. Som regel når man har en powerpoint presentasjon, pleier det å gå litt fort i svingene, men denne gangen følte jeg at det gikk mye bedre.

Som en konklusjon syns jeg særemnet var mye bedre enn hva jeg hadde forestillt meg. I starten var det litt usikkerhet rundt dette med sekundærlitteratur, men det viste seg å ikke være så gale. Jeg har aldri hatt særemnet før, så det var bra at jeg fikk oppleve det. Satser på at presentasjonen var vellykket sett fra lærerens øyne og at jeg lyktes med oppgaven.

Teaterstykke "Haugtussa" på Rogaland teater


Oppsetningen av teaterstykket Haugtussa var bra gjennomført. De fanget publikum på en posetiv måte ved å spille på humor. Ved å bruke humor som virkemiddel, er et av de vitkigste virkemiddlene i dette stykke. Personlig syns jeg de fikk frem den orginale handlingen på en underholdende måte. Dette stykke kunne ha fått flere utfallvinkler, alt etter hvordan oppsette er satt opp. De brukte definitivt den populære metoden for oss "unge". 

Forarbeidet vi gjorde på skolen, var vesentlig for å få helhetsinntrykket av stykke. Uten dette forarbeidet ville vi nok ikke forstått like mye av stykket. Vi ville da satt flere spørsmålstegn ved de froskjellige scenene.

Det som kan være relevant med dette stykke for ungdommen idag, er dette med kjærlighet. Jeg får en følelse av at det blir sendt et budskap i stykket, om at kjærligheten skal komme av seg selv og ikke bli bestemt av noen andre.